Çiğli İlçemizin Tarihçesi

Eski tarihlerde, ilçenin genel olarak baraklık ve sazlıklardan oluşması ve denize yakınlığı nedeniyle yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya 'ÇİĞLİ' adı verildiği bilinmektedir.

İzmir Körfezi'nin kuzeyinde, eski Gediz yatağının oluşturduğu ovada kurulmuş olan Çiğli ilçesinin yüzölçümü 130 km2, Rakım : 1 - 50 m.'dir. Kuzeyinde Menemen, güneybatısında İzmir Körfezi, doğusunda Karşıyaka bulunmaktadır. İlçenin denizden yüksekliği 1-150 m. arasındadır. Yörenin genelde bataklık ve sazlık olması ve yeşil alanlaraçok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya "Çiğli" adının verildiği söylencelerde dile getirilmektedir. Çiğli'de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlardan göç eden soydaşlarımız tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı öncesinde İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini müteakiben, bir kısım yerli halk burayı daha güvenli bularak yerleşmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya'dan gelen soydaşlarımızın yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kurulmuş, 1956 yılında belediye statüsü aldıktan sonra, 1966 yılında meydana gelen Varto ve Hınıs depremleri sonucunda evsiz kalan aileler bugünkü Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yerleştirilmiş, bu süreç daha sonra doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızın Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskan edilmeleri ile devam etmiş, 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi'nin 34 No'lu kararıyla İzmir Belediyesi sınırları kapsamına alınmıştır. Büyükşehir Belediyeleri Teşkilatlanması ile ilgili 3030 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Karşıyaka Belediyesi'ne bağlandıktan sonra, 1992 yılında İlçe statüsünü kazanıncaya kadar adı geçen belediyenin şubesi olarak varlığını sürdürmüştür. 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı yasa ile Çiğli adı altında 10 mahalle metropol olarak değerlendirildikten sonra, Sasalı Beldesi ve Kaklıç Köyü de dahil edilerek bugünkü ilçe sınırları oluşturulmuştur.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 08/11/2004 tarih ve 05.174/10 sayılı kararı ile Kaklıç Köyü köy tüzel kişiliği sona ererek mahalle statüsüne geçmiştir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içersinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 06/03/2008 tarih ve 5747 sayılı kanunun katılma,bağlanma,sınır dışına çıkarılma ve isim değişikliği başlıklı 2.maddesi gereğince Sasalı ve Harmandalı ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılarak Çiğli Belediyesine bağlanmış, Harmandalı Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve İnönü Mahallesi de İlçemize bağlanmıştır.

Ahmet Efendi Mahallesi İlimiz Menemen İlçesine bağlı iken, 12/11/2010 tarih ve 2010/777 sayılı karar ile İlçemize bağlanmıştır.


Tasarım / Programlama : Çiğli Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü 2024 Copyright © Her Hakkı Saklıdır.